Відмінник - шкільні твори з літератури

Міні-чат
Меню сайту
Українська література
Іван Антонович Кочерга
Іван К. Карпенко-Карий
Іван Петрович Котляревський
Іван С. Нечуй-Левицький
Іван Якович Франко
Володимир Миколайович Сосюра
Григорій Саввич Сковорода
Ліна Василівна Костенко
Леся Українка (Косач)
Марко Вовчок (Вілінська)
Микола Васильович Гоголь
Микола Гурович Куліш
Михайло Михайлов. Коцюбинський
Олександр Петрович Довженко
Олесь Терентійович Гончар
Ольга Юліанівна Кобилянська
Остап Вишня (Губенко)
Панас Мирний (Рудченко)
Пантелеймон Олександр. Куліш
Тарас Григорович Шевченко
Зарубіжна література
Стислі твори для молодших класів
Твір з літератури 4 клас
Твір з літератури 5 клас
Твір з літератури 6 клас
Твір з літератури 7 клас
Твір з літератури 8 клас
Твір з літератури 9 клас
Твір з літератури 10 клас
Твір з літератури 11 клас
Твір з літератури 12 клас
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Оголошення
Сайт www.tvoru.at.ua набирає в команду модераторів і журналістів. За детальною інформацією
ICQ: 462200536. Skype crash-taras.
Або написати в гостьовій книзі
Форма входу

Головна » 2009 » Жовтень » 7 » Шкільний твір на тему Мотиви лірики І. Франка
20:53
Шкільний твір на тему Мотиви лірики І. Франка

В історію української літератури Франко увійшов як лірик, прозаїк, драматург, філософ, публіцист. Поетична ж спадщина його настільки різноманітна, що її важко охопити стислою характеристикою. Лірика Франка - це вияв громадсько-політичних ідеалів, зброя боротьби проти ворогів трудового народу, своєрідний світ, що відбивав його інтимні переживання, філософські роздуми і думки про долю трудящого люду. Ліричний герой Каменяра - це не тільки він сам, не тільки образ передового громадського діяча, це вся історія українського народу, невід’ємною частиною якого визнавав себе поет і якому віддавав усі свої сили. У 1887 році вийшла збірка «З вершин і низин». Ліричний герой цієї поетичної книжки сповнений віри в справедливість, революційної боротьби і в можливість змінити життя суспільства на краще. Відкриває збірку величальна пісня, яка славить невмирущу силу боротьби за прогрес, щастя, волю. Вічний революціонер - Дух, що тіло реє до бою, Рве за поступ, щастя й волю… Поезія пройнята світлим настроєм віри в перемогу: Не ридать, а добувати Хоч синам, як не собі, Кращу долю в боротьбі. Віршем «Каменярі» автор стверджує програму життя революціонера, який став на шлях перебудови суспільства:

  • всі ми вірили, що своїми руками
  • Розіб’ємо скалу, роздробимо граніт…

 

У циклі «Веснянки» Франко, вживаючи прийом паралелізму, показує весняне пробудження природи і готовність суспільства сприйняти новизну життя. Отже, героєм громадянської дірики є носій ідей нового життя, вільного суспільства. По-новому відкривається для нас Франко, коли читаємо сбірку «Зів’яле листя». Перед нами розгортається драма ліричного героя, викликана обставинами громадського та інтимного «життя. «Зів’яле листя» - це художній образ втрачених надій, «розділеного кохання. Чого являєшся мені у сні? Чого звертаєш ти до мене Чудові очі ті ясні, сумні, Немов криниці дно студене? Ліричний герой - людина сильного характеру та ніжної душі. Три недолі стоять на шляху закоханого: «м’яке серце», «хлопський рід», «горда душа». Особисті переживання героя автор підніс на незрівнянну височінь духовної краси. Багато віршів збірки «Зів’яле листя» написано в стилі народної пісні. Прикладом можна назвати вірші «Червона калино, чого в лузі гнешся?», «Ой ти, дівчино, з горіха зерня», що покладені на музику. Інтимна лірика Франка - це дивосвіт глибокого кохання. Іншими мотивами сповнена збірка «Мій ізмарагд». На Русі здавна «ізмарагдами» називали збірники повчальних статей, у яких викладалася християнська мораль. У Франка - це «повчання » революціонера-демократа. Поет розвінчує псевдопатрі-отів, викриває підлість, лицемірство, продажність. У поезії «Декадент» він засуджує занепадницьку літературу, бо вона спрямована проти народу. Свою ж поезію Франко вважає народною:

Який я декадент? Я син народу. Що вгору йде, хоч був запертий в льох. Мій поклик - праця, щастя і свобода, Я є мужик, пролог, не епілог.

 

Ліричний герой не капітулює перед супротивником - він впевнений у своїй правоті.

Якщо герой збірок «З вершин і низин» та «Зів’яле листя» був відчайдушним у своїх поривах, різких переходах від бадьорості до занепаду, від радості до печалі, то ліричний герой збірки «Мій ізмарагд» урівноважений, спокійний і розсудливий*.

Отже, мотиви лірики Івана Яковича Франка - це своєрідна сповідь поета про своє життя і життя свого народу, філософське осмислення дійсності. Це заповіт прийдешнім поколінням бути вірними синами свого народу, відданими чесній справі, чистими і щирими у евоїх почуттях. Мої думки і почуття, викликані творами збірки І. Франка «Зів’яле листя»

 

Збірка «Зів’яле листя» - велике досягнення в скарбниці української літератури. І. Франко писав її більше десяти років, давши їй підзаголовок «Лірична драма». Збірка вийшла в 1896 році. То були найтяжчі роки в житті поета. Він зазнав пекучих ударів з боку шляхти, урядових сил. До того ж І. Франко н« мав і особистого щастя. Обставини розлучили його з коханош до якої він серцем линув і прагнув поєднати з нею своє життя. Усе це викликало сумні мотиви збірки. Видатний поет і вчений Максим Рильський збірку «Зів’яле листя» поставив поряд з кращими інтимними поезіями Т. Шевченка і О. Пушкіна. Великого Каменяра захоплювала краса народної пісні, її глибокий ліризм, тональне багатство і безмежний оптимізм. Ряд поезій у збірці «Зів’яле листя» написаний у стилі українських народних пісень. Поезії «Ой ти, дівчино, з горіха зерня», «Ой ти, дубочку кучерявий», «Ой жалю, мій жалю» «Червона калина, чого в лузі гнешся?» завдяки своїй милозвучності і яскравості образів стали відомими широкому загалу Вони чарують нас своєю щирістю, образністю, мелодійністю. Мені дуже подобається поезія «Ой ти, дівчино, з горіха зер-ня…» Контрастними порівняннями, що властиві народній пісні, Франко зображає красу дівчини, яка чарує душу закоханому, пробуджує палке почуття любові:

Ой ти, дівчино, з горіха зерня, Чом твоє серденько - колюче терня? Чом твої устоньки - тиха молитва, , А твоє слово остре, як бритва? Чом твої очі сяють тим чаром, Що то запалює серце пожаром?

 

Франка є прекрасна річ - лірична драма «3ів’яле листя». Сі такі легкі, ніжні вірші, з такою широкою гамою чувства і розу міння душі людської, що, читаючи їх, не знаєш, кому оддати перевагу: чи поетові боротьби, чи поетові лірикові, співцеві кохання і настроїв».

  • Осінній смуток огортає землю, тихо пливе з туманами, падав ц а пожовклим листям додолу. Смуток наповняє серце, відбиваєтьИ ся у очах. Обличчя в людей похмурі, в кожного на душі якийсь біль, якась невесела таємниця. Восени всі чомусь згадують прожиті роки, невиправлені помилки. Втрачене кохання. Я люблю осінь, але її невичерпна печаль тривожить мене, не дає спокою,  і В пошуках ліків від осінньої хвороби я перегортаю сторінки своїх улюблених книг.

 

Аж ось під руку попадаються вірші Івана Франка. Відразу в думках виникає стереотип: революційна поезія, наскрізь ідеологізована, а значить, нічого близького для себе я не знайду. Але якщо книга в руках, то неможливо її не відкрити. Відкриваю, і несподівано, наче перше кохання, перед очима постають рядки:

  • Ø Розвійтеся з вітром, листочки зів’ялі, Розвійтесь, як тихе зітхання! Незгоєнірани, невтишені жалі, Завмерлеє в серці кохання. В кількох рядочках я відчула все: і осінь, і печаль, і власні біль і тугу за коханням.

Ніколи не могла б подумати, що Франко написав щось і для мене. Приємно відчувати, що хтось думав так, як і ти. Треба ще трохи почитати ці сповнені осінню вірші. Я співчуваю ліричному герою - авторові, котрий прощається зі своїм коханням, ні, не з коханням, а з коханою, яку продовжує ніжно любити. Так, ти одна моя правдивая любов, Та, що не суждено в житті їй вдовольниться: Ти найтайніший той порив, що бурить кров, Підносить грудь, та ба - ніколи не сповниться. Герою важко забути всі чудові миті свого кохання, він продовжує оспівувати дівчину до якої звернені його почуття. Наскільки я зрозуміла, вона гарна, чарівна, але не відповідає взаємністю поетові: уста в неї - «тиха молитва», очі темні, неначе ніч, а сяють вогнем, який «запалює серце пожаром», та серце самої дівчини - «колюче терня», а слова ріжуть, як бритва Така роздвоєність бентежить героя, він з розпачем каже:

  • Ой ти, дівчино, ясная зоре! Ти мої радощі, ти моє горе! Тебе видаючи, любити мушу, Тебе кохаючи, загублю душу. Тут моє серце завмирає від напливу знайомих почуттів. Адже икби можна було закохуватись тільки у добрих, лагідних людей, •тих, хто заслуговує щирого кохання. Не знаю, на жаль чи на радість, але таке неможливо, і очі коханої людини можуть не світитися прихильністю. Ці очі можуть навіть з погордою подивитися на тебе або взагалі дивитися крізь тебе. І в тисячу разів гірше На серці, якщо кохання твоє не є таємницею.

Поет говорить так. Хоч знаєш, знаєш, добре знаєш, Як я люблю тебе без тями. Як мучусь довгими ночами І як літа вже за літами Свій біль, свій жаль, свої пісні У серці здавлюю на дні. Та приховане почуття не щезає, воно виринає у голосі та погляді, у слові та посмішці, виливається на папір у вигляді віршів. Задля кохання достатньо лише однієї людини, відсутність взаємності ускладнює, але не вбиває почуття.

 

В житті мені весь вік тужити- Не жити. А жити треба. Треба якось приборкати душевний щем, знайти сенс щоденного життя. Найкраще лікує від нещасного кохання час і праця, праця і час, напружений ритм життя день у день. Ні, таким чином кохання не щезає, але перетворюється на ніжну пісню, яка ледь-ледь бринить у твоєму мозку, не застилаючи красу довколишнього світу, а навпаки, прикрашаючи твоє життя, твої мрії і сподівання.

  • А ти йдеш з сівнею й тихо сієш
  • В чорні скиби й незарослі рани
  • Нове сім’я, новії надії,
  • І вдихаєш дух життя рум’яний.
Категорія: Іван Якович Франко | Переглядів: 3017 | Додав: CrAsH
Ласкаво просимо
Кращі шкільні твори з української, зарубіжної та російської літератури для 1 и 12 класів а також реферати, дипломи, курсові. Сайт допоможе кожному школяреві та студентові для написання творів, рефератів, дипломів, курсових робіт під час вивчення курсу літератури. А також є основні твори на вільні та морально-етичні теми з літератури.
Реклама
ТУТ МОЖЕ БУТИ ВАША РЕКЛАМА

Замовити рекламу

Пошук
Календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Стрічка новин

Блогун
"Блогун" - автоматичний сервіс з розміщення реклами в блогах, соціальних мережах і суспільствах, що дозволяє купувати рекламу масово, без переговорів з кожним блогером.


Copyright © 2009-2024

Хостинг від uCoz