Відмінник - шкільні твори з літератури

Міні-чат
Меню сайту
Українська література
Іван Антонович Кочерга
Іван К. Карпенко-Карий
Іван Петрович Котляревський
Іван С. Нечуй-Левицький
Іван Якович Франко
Володимир Миколайович Сосюра
Григорій Саввич Сковорода
Ліна Василівна Костенко
Леся Українка (Косач)
Марко Вовчок (Вілінська)
Микола Васильович Гоголь
Микола Гурович Куліш
Михайло Михайлов. Коцюбинський
Олександр Петрович Довженко
Олесь Терентійович Гончар
Ольга Юліанівна Кобилянська
Остап Вишня (Губенко)
Панас Мирний (Рудченко)
Пантелеймон Олександр. Куліш
Тарас Григорович Шевченко
Зарубіжна література
Стислі твори для молодших класів
Твір з літератури 4 клас
Твір з літератури 5 клас
Твір з літератури 6 клас
Твір з літератури 7 клас
Твір з літератури 8 клас
Твір з літератури 9 клас
Твір з літератури 10 клас
Твір з літератури 11 клас
Твір з літератури 12 клас
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Оголошення
Сайт www.tvoru.at.ua набирає в команду модераторів і журналістів. За детальною інформацією
ICQ: 462200536. Skype crash-taras.
Або написати в гостьовій книзі
Форма входу

Головна » 2009 » Жовтень » 7 » «Вищих я не відаю скарбів. Шкільний твір за драмою І. Кочерги «Ярослав Мудрий»
20:55
«Вищих я не відаю скарбів. Шкільний твір за драмою І. Кочерги «Ярослав Мудрий»

У творчій спадщині письменника-драматурга Івана Кочерги є багато драматичних поем та історичних драм. Серед всіх творів визначне місце займає «Ярослав Мудрий» - драматична поема, основою якої автор взяв історичні події XI ст., коли князем Київської Русі був Ярослав Володимирович, прозваний у народі Мудрим. З багаторічного князювання Ярослава драматург взяв лише невеликий період з 1030 по 1036 рік. Це був час, коли Ярослав Мудрий після тривалих війн з удільними князями і зовнішніми ворогами Русі міцно закріпив за собою великий київський престол і приступив до здійснення давно поставленої мети - високо піднести культуру Руської землі.

Ярослав Мудрий…Яким же він був? Цікава і складна, дуже суперечлива постать. У цьому герої Іван Кочерга втілив мудрого князя, ніжного, щирого, доброго батька і просту людину. Образ князя у драмі найбільш повний, розкритий з різних боків. Він постає перед нами і як великий воїн, і як видатний державний діяч. Вражає його уміння і здатність точно визначити, що є добро, а що зло, завжди і в усьому бути справедливим. З роками Ярослав приходить до висновку, що святий обов’язок державного діяча оберігати «мир і труд - це благо основне». Війна ж, як усвідомив з часом князь, може бути виправданою тільки як захист своєї свободи і незалежності. Він був непримиренний до всіх, хто «війни і крові тільки жаждуть», однаково карав і збудувати величний Софійський собор. Його мета - це щастя народу, збереження краси рідної землі, будування храмів. Але доля примушує його захищати рідну землю від ворогів, зберігати скарбницю культури і звичаїв. Гірко і боляче Ярославу, і І він говорить:

  • Я ж все життя не відаю спокою,
  • В трудах і битвах їжджу по Русі,
  • А я б хотів міста і храми строїть,
  • Кохатися в премудрості й красі,
  • І більшої я радості не знаю.

Ярослав розумів, що майбутнє держави - це об’єднання всіх земель Київської Русі. Це примушувало його бути і жорстоким, і невблаганним. Втрачаючи близьких, рідних, він йшов до своєї мети. Ярослав - втілення кращих рис народу. А характерні риси українського народу - мудрість, щирість, безмежна любов до Вітчизни, здатність на будь-які жертви і втрати. Життя простого люду Київської Русі було важким, але злидні, бідність, знущання, приниження не змогли вбити у ньому патріотичних почуттів до рідної землі. Люди забули про всі незгоди, коли рідному краю загрожувала небезпека. Вони захищали рідну хату, рідні гаї, дітей і матерів, свою волю. Думки про багатство, гроші не торкалися їх сердець. Перед таким подвигом народу хочеться вклонитися. Як схожі ті часи з тим, що відбувається зараз на Україні. Якщо весь український народ об’єднається в прагненні не особистого щастя, а щастя своєї Батьківщини, свого народу, держава буде міцна і незалежна. За кермом в такій державі повинен бути Ярослав, а поряд такі, як Свічка. Тоді можна бути впевненим - перемога буде за цим народом.

Категорія: Іван Антонович Кочерга | Переглядів: 927 | Додав: CrAsH
Ласкаво просимо
Кращі шкільні твори з української, зарубіжної та російської літератури для 1 и 12 класів а також реферати, дипломи, курсові. Сайт допоможе кожному школяреві та студентові для написання творів, рефератів, дипломів, курсових робіт під час вивчення курсу літератури. А також є основні твори на вільні та морально-етичні теми з літератури.
Реклама
ТУТ МОЖЕ БУТИ ВАША РЕКЛАМА

Замовити рекламу

Пошук
Календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Стрічка новин

Блогун
"Блогун" - автоматичний сервіс з розміщення реклами в блогах, соціальних мережах і суспільствах, що дозволяє купувати рекламу масово, без переговорів з кожним блогером.


Copyright © 2009-2024

Хостинг від uCoz