Відмінник - шкільні твори з літератури

Міні-чат
Меню сайту
Українська література
Іван Антонович Кочерга
Іван К. Карпенко-Карий
Іван Петрович Котляревський
Іван С. Нечуй-Левицький
Іван Якович Франко
Володимир Миколайович Сосюра
Григорій Саввич Сковорода
Ліна Василівна Костенко
Леся Українка (Косач)
Марко Вовчок (Вілінська)
Микола Васильович Гоголь
Микола Гурович Куліш
Михайло Михайлов. Коцюбинський
Олександр Петрович Довженко
Олесь Терентійович Гончар
Ольга Юліанівна Кобилянська
Остап Вишня (Губенко)
Панас Мирний (Рудченко)
Пантелеймон Олександр. Куліш
Тарас Григорович Шевченко
Зарубіжна література
Стислі твори для молодших класів
Твір з літератури 4 клас
Твір з літератури 5 клас
Твір з літератури 6 клас
Твір з літератури 7 клас
Твір з літератури 8 клас
Твір з літератури 9 клас
Твір з літератури 10 клас
Твір з літератури 11 клас
Твір з літератури 12 клас
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Оголошення
Сайт www.tvoru.at.ua набирає в команду модераторів і журналістів. За детальною інформацією
ICQ: 462200536. Skype crash-taras.
Або написати в гостьовій книзі
Форма входу

Головна » 2009 » Жовтень » 21 » Дорогою ціною, або Як написати твір за повістю М. Коцюбинського «Дорогою ціною»
22:02
Дорогою ціною, або Як написати твір за повістю М. Коцюбинського «Дорогою ціною»

В повісті дві сюжетні лінії. Перша - це тема протесту проти кріпаччини, неволі. Друга - тема кохання. Вічна тема. Невідомо, як Соломія стала дружиною нелюбого чоловіка, але з усієї її поведінки видно, що не за власним бажанням. Боротьба за своє кохання до Остапа - це її жіноче виявлення свободолюбства, прагнення вирватися із неволі моральної. Соломія надзвичайно рішуча. Не роздумуючи довго, вона кидається навздогін за своїм коханим і разом з ним поділяє небезпеку важкого шляху. її жахають палаючі плавні, але вона не відступає від своєї мети - знайти пораненого Остапа. Справжнім гімном хоробрості жінки, сили її кохання звучать останні сторінки оповідання. На фоні поведінки Котигорошка рішення Соломії напасти на турецьку варту виглядає подвигом. Ніжне кохання і товариська виручка, жіночність і мужність органічно поєднуються в характері героїні. Гинучи в дунайських хвилях, Соломія сміливо дивиться смерті у вічі, відчуває, як «невгамовні сили життя встають і пруться, і розпирають груди, зростають у лютість». В останні хвилини життя її «душа рветься до сонця».

Пишучи твір, у вступі не забудьте визначити головну думку - про боротьбу за волю. Але не просто з криками «гура!» люди йдуть на штурм якоїсь фортеці. І не збирають нікого на збори, щоб потім довго розтлумачувати, для чого потрібна воля, і взагалі, чи потрібна вона. Не забувайте, що події в повісті були раніше, ніж революція, а в селі ще зовсім не було ніяких мітингів на площі. Щоб не вийшло так, що Соломія та Остап, побувавши на одному з таких зборів, вирішили з прапорами йти здобувати собі волю. Це вже буде ваш власний сюжет, а не повість М. Коцюбинського. У вступі відзначте, що воля здобувалася дорогою ціною. Ні, за волю не платили гроші та коштовності, а частіше розплачувалися життям.

В основній частині непогано буде згадати про те, що героїчне минуле не забулося, бо саме воно і надихає людей на боротьбу, на протест проти кріпаччини. І Остап Мандрика - герой оповідання - виховувався на героїчних традиціях предків. Змалку він заслухувався розповідями столітнього діда, який «ходив у Січ, а потім різав панів в Умані». «Ті билиці - казки про Січ, козацтво, про боротьбу з панами за волю, яких він слухав, затаївши слух і не зводячи розжеврілого ока з уст дідових, будили в дитячій голові химерні мрії, вояцький запал». Тому і тікає від ненависної панщини, від ненависних панів, адже Остап - бунтар, а бунтарі ніколи не приходилися до двору. Можете навіть зауважити, що образ Остапа - це художнє втілення народної ненависті до панів і прагнення до волі. Він розуміє, що пани перетворили людей на худобу: «Коли б вони не були панським товаром, то не міг би пан розлучити його з Соломією та силою віддати її за свого хурмана, не міг би сивого дідуся катувати на стайні нагаями… не похвалявся б оббілувати Остапа за сміливе слово».

Які ж риси притаманні Остапу? Мужність, відвага, волелюбність, готовність до боротьби, ніжність у ставленні до Соломії, вірність у коханні, любов до життя і рідного краю. Мужність не покидає його ніколи: ні тоді, коли він закликає народ скинути панське ярмо, ні тоді, коли він відважується на тяжку і ризиковану втечу, ні тоді, коли йому, тяжко пораненому, безсилому, доводиться віч-на-віч зустрітися з голодним вовком, коли він вступає в нерівну боротьбу з турецькою вартою. Остап не боїться смерті, він хоче жити, тому й виявляє величезну силу в боротьбі за життя - поранений Подібна до Остапа й Соломія - його вірна подруга. Цей бунтарський дует чимось схожий з героями серіалу «Цілком таємно» - Малдером та Скалі. Завжди вони разом, завжди опиняються у незвичному місці при незвичних обставинах. Надзвичайну мужність, силу волі, енергію виявляє Соломія, коли перев’язує рану Остапові, волоче його з плавнів, дбає про його одужання, зимову одежу для нього, визволення з «конаку», з-під турецької варти. В боротьбі за волю вона терпляче зносить найтяжчі злигодні. Жадоба вільного життя без пана й економа керує діями шєї відважної, наполегливої й відданої людини. Вона йде на самопожертву заради врятування Остапа. Веде Соломію й Остапа уперед велика воля до життя.

Категорія: Михайло Михайлов. Коцюбинський | Переглядів: 4756 | Додав: CrAsH
Ласкаво просимо
Кращі шкільні твори з української, зарубіжної та російської літератури для 1 и 12 класів а також реферати, дипломи, курсові. Сайт допоможе кожному школяреві та студентові для написання творів, рефератів, дипломів, курсових робіт під час вивчення курсу літератури. А також є основні твори на вільні та морально-етичні теми з літератури.
Реклама
ТУТ МОЖЕ БУТИ ВАША РЕКЛАМА

Замовити рекламу

Пошук
Календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Стрічка новин

Блогун
"Блогун" - автоматичний сервіс з розміщення реклами в блогах, соціальних мережах і суспільствах, що дозволяє купувати рекламу масово, без переговорів з кожним блогером.


Copyright © 2009-2024

Хостинг від uCoz