Відмінник - шкільні твори з літератури

Міні-чат
Меню сайту
Українська література
Іван Антонович Кочерга
Іван К. Карпенко-Карий
Іван Петрович Котляревський
Іван С. Нечуй-Левицький
Іван Якович Франко
Володимир Миколайович Сосюра
Григорій Саввич Сковорода
Ліна Василівна Костенко
Леся Українка (Косач)
Марко Вовчок (Вілінська)
Микола Васильович Гоголь
Микола Гурович Куліш
Михайло Михайлов. Коцюбинський
Олександр Петрович Довженко
Олесь Терентійович Гончар
Ольга Юліанівна Кобилянська
Остап Вишня (Губенко)
Панас Мирний (Рудченко)
Пантелеймон Олександр. Куліш
Тарас Григорович Шевченко
Зарубіжна література
Стислі твори для молодших класів
Твір з літератури 4 клас
Твір з літератури 5 клас
Твір з літератури 6 клас
Твір з літератури 7 клас
Твір з літератури 8 клас
Твір з літератури 9 клас
Твір з літератури 10 клас
Твір з літератури 11 клас
Твір з літератури 12 клас
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Оголошення
Сайт www.tvoru.at.ua набирає в команду модераторів і журналістів. За детальною інформацією
ICQ: 462200536. Skype crash-taras.
Або написати в гостьовій книзі
Форма входу

Головна » 2009 » Жовтень » 28 » На козацькій раді, або Як написати твір за романом Пантелеймона Куліша «Чорна рада»
11:10
На козацькій раді, або Як написати твір за романом Пантелеймона Куліша «Чорна рада»

Давно ми вже з вами не воювали. Усе кохання та кохання, все собори та храми. Проте і зараз будемо не стільки воювати, скільки радитися. Зате з козаками. Згадайте, шаблі на боці, залихвадькі вуса, ще й оселедці зверху до рота лізуть. Чим не романтика? Так ось. На раду нас буде вести Пантелеймон Куліш. Його творчість припадає на 50 - 60-і роки XIX століття. Це був складний період становлення нової української літератури й культури взагалі, утвердження національної свідомості українського народу всупереч жорстоким намаганням російського самодержавства задушити українську мову і культуру. Ім’я Панька Омельковича Куліша повертається до рідного народу. Творчість і вся його діяльність і за життя, й після смерті сприймалися й оцінювалися неоднозначно. Насамперед у силу суперечливості світогляду письменника. Народився Пантелеймон Куліш в 1819 році на Чернігівщині. Цікаво те, що батько його походив із козацької старшини, а мати була дочкою сотника. Тому звернення у своїй творчості до козацької тематики було цілком природним і з причин його соціального походження. Куліш багато вчився, хоч і не закінчив ні одного учбового закладу, бо був натурою неспокійною і виказував «неуважение к власти». За це він навіть був заарештований. Був знайомий з Шевченком, хоч деякі погляди Кобзаря і не поділяв. Проте і йому довелося побувати у засланні.

За все життя Пантелеймон Куліш багато писав, багато видавав, редагував - словом, займався бурхливою літературною діяльністю і навіть помер за робочим столом, з олівцем в руках. Все це дуже цікаво, проте нам треба братися до написання твору. Хто ж хоче докладніше познайомитися з цією легендарною особистістю, хай відвідає бібліотеку. Але повернемося все-таки до наших «баранів». Нам з вами треба розкрити тему «Показ козацького лицарства і любові до України в романі П. Куліша «Чорна рада». Про любов до України ми писали чи не в кожному творі - це нам знайомо. Про козаків теж начиталися - часом хочеться зірватись і піти комусь знести голову. У мене є тільки до вас єдине прохання: прочитайте цей твір, можливо, й не весь, а скорочено. Було б просто Чудово якщо б ви знали, про що там йдеться мова.

Історичною основою відомого роману «Чорна рада» є події, що відбувалися на Україні в роки Руїни (згадайте «Бояриню» Лесі Українки), коли після смерті Б. Хмельницького (1657 р.) почалася боротьба за гетьманську владу. Деякі претенденти на булаву думали не про долю України та її народу, а про власну вигоду. З цією метою вони зверталися за допомогою то до польської шляхти, то до турків, татар, то до Москви. Україна була розколота. На Правобережжі правив польсько-шляхетський ставленик Павло Тетеря. На Лівобережжі точилася запекла боротьба між кількома претендентами на гетьманування, серед них - переяславський полковник Яким Сомко, обраний на старшинській раді в Козельці наказним гетьманом (хоч російський цар і не затвердив його), і кошовий отаман Запорозької Січі Іван Брюховецький.

27 - 28 червня 1663 року у Ніжині відбулася «чорна рада», названа так тому, що в ній брали участь не тільки реєстрові козаки, а й широкі маси населення, «чернь» - селянство, міщани, козацька голота. Гетьманом було обрано Брюховецького, а Сомка скарано на горло. Ось ці події і складають зміст роману, причому вони реальні, Куліш їх не вигадав. Він це почерпнув із літописів, передусім з «Літопису Самовидця». Визначальними проблемами роману є історична доля України, її державний устрій, місце в історії, шляхи, якими має йти український народ. Письменник зображує також взаємини між панством, казацькою старшиною і простолюдом, біднотою; стосунки між Україною й Росією; ставить проблему вірності обов’язку, козацької честі і козацтва, Запорозької Січі, її місця в історії.

Основний конфлікт роману - суперечності між козацькою старшиною, виразниками інтересів і поглядів якої є Сомко, Шрам, і широкими народними масами - селянською біднотою, міщанством, козацькою голотою, очолюваними Брюховецьким. Дія роману «Чорна рада» розгортається за двома сюжетними лініями. Перша - це події, пов’язані з виборами гетьмана на «Чорній раді», поразка Сомка, Шрама та їхніх прихильників. Друга сюжетна лінія любовна, романтична, причому вона складніша, ніж звичайний любовний трикутник. Тут Леся, а з другого боку - Петро, гетьман Сомко, відчайдушний козак-запорожець Кирило Тур, історія з викраденням, відмова Тура від Олесі. Щоб розкрити тему твору про козацьке лицарство і любов до України, треба проаналізувати    образи козаків.

Почнемо зі Шрама (цей персонаж має реального про-тотипа), він був полковником, хоч їздив в рясі: «По одежі і по сивій бороді, сказать би, піп. а по шаблюці під рясою, по шстолях за поясом і по довгих шрамах на виду - старий козарлюга». В образі Шрама, якого передусім турбує доля України, яскраво втілено почуття патріотизму. Так. «почуваючись, що вже не служить сила, зложив з себе полковництво, постригсь у попи да й почав служити Богові». Шрам не дбає про власну вигоду, не рветься до влади - сам склав полковництво. А тепер знову бере тягар на плечі - бо Україна в небезпеці. Про військову відвагу полковника свідчить така виразна деталь: у боях «пошрамовано його вздовж і впоперек, що козаки як прозвали його Шрамом, то й забули реєстроване його прізвище». Мабуть, не гарний на вид був дядько, але в душі славний «козарлюга ». У дорозі Шрам знайомиться із Сомком. Автор поетизує цей образ. Гетьман тримає себе впевнено, зважує можливість боротьби за владу і переконується у правоті своєї перемоги. Він високо цінує козацьку честь, гордість, бойове побратимство. В епізоді сутички Тура з Петром, коли обоє лежали тяжко поранені, Сомко насамперед кидається рятувати Тура, якому прощає викрадення своєї нареченої.

Сомко виступає як мудрий державний діяч. Його ідеал - соборна Україна, об’єднана під єдиною гетьманською булавою, звільнена від усіляких ворогів: «Дай Боже… щоб обидва береги Дніпровії приклони лися під одну булаву’.. Виженем недоляшка з У країни, одтиснем ляхів до самої Случі, да, держачись за руку з Москвою, і громитимем усякого, хто покусить-ся ступити на руську землю!». Сомко мріє про сильну Українську державу, де панували б лад і порядок, справедливість. «…Уже пора нам знати, що нема там добра, де нема правди. Ні, нехай у мене всяке, нехай і міщанин, і посполити, і козак стоїть за своє право; тоді буде на Вкраїні і правда, і сила». Сомко виступає втіленням моральності і чесності. Він справжній романтичний герой - мужній, відважний, благородний. Як справжній лицар, не допускає думки про власний порятунок ціною життя Тура.

У вступі до основної частини треба згадати про роки Богдана Хмельницького і те, що сталося після його смерті. Богдан Хмельницький міцно утримував владу. Після його смерті на Січ потяглася знедолена сірома, незадоволена новими поборами й старим безправ’ям. Залишилася там і якась частина запорожців, котра вірила в ідеали рівності і побратимства. Інша частина пішла додому, щоб грітися на печі разом зі своїми привілеями. Серед тих, хто залишився, був Кирило Тур - герой-романтик. Він уособлює силу, енергію, незалежність. Вся його поведінка непередбачувана, часто нелогічна. Так, він підтримує Брюховецького в боротьбі за владу - але йде на смерть, щоб урятувати Сомка. Під час сутички з Петром виявляє високе благородство і рятує його, коли той мало не зірвався у провалля. І тут же вступає з Петром у смертельний герць. Мужньо тримається він під час (згідно запорозьких звичаїв) кари киями. Коли ж захоплений Брюховецьким Сомко чекає вирішення своєї долі у в’язниці, Тур, не вагаючись, намагається врятувати його ціною власного життя. Козацька честь і звичаї, козацька воля, запорозька рівність та незалежність - ось ідеали курінного атамана Кирила Тура.

Категорія: Пантелеймон Олександр. Куліш | Переглядів: 2361 | Додав: CrAsH
Ласкаво просимо
Кращі шкільні твори з української, зарубіжної та російської літератури для 1 и 12 класів а також реферати, дипломи, курсові. Сайт допоможе кожному школяреві та студентові для написання творів, рефератів, дипломів, курсових робіт під час вивчення курсу літератури. А також є основні твори на вільні та морально-етичні теми з літератури.
Реклама
ТУТ МОЖЕ БУТИ ВАША РЕКЛАМА

Замовити рекламу

Пошук
Календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Стрічка новин

Блогун
"Блогун" - автоматичний сервіс з розміщення реклами в блогах, соціальних мережах і суспільствах, що дозволяє купувати рекламу масово, без переговорів з кожним блогером.


Copyright © 2009-2024

Хостинг від uCoz