Відмінник - шкільні твори з літератури

Міні-чат
Меню сайту
Українська література
Іван Антонович Кочерга
Іван К. Карпенко-Карий
Іван Петрович Котляревський
Іван С. Нечуй-Левицький
Іван Якович Франко
Володимир Миколайович Сосюра
Григорій Саввич Сковорода
Ліна Василівна Костенко
Леся Українка (Косач)
Марко Вовчок (Вілінська)
Микола Васильович Гоголь
Микола Гурович Куліш
Михайло Михайлов. Коцюбинський
Олександр Петрович Довженко
Олесь Терентійович Гончар
Ольга Юліанівна Кобилянська
Остап Вишня (Губенко)
Панас Мирний (Рудченко)
Пантелеймон Олександр. Куліш
Тарас Григорович Шевченко
Зарубіжна література
Стислі твори для молодших класів
Твір з літератури 4 клас
Твір з літератури 5 клас
Твір з літератури 6 клас
Твір з літератури 7 клас
Твір з літератури 8 клас
Твір з літератури 9 клас
Твір з літератури 10 клас
Твір з літератури 11 клас
Твір з літератури 12 клас
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Оголошення
Сайт www.tvoru.at.ua набирає в команду модераторів і журналістів. За детальною інформацією
ICQ: 462200536. Skype crash-taras.
Або написати в гостьовій книзі
Форма входу

Головна » 2009 » Жовтень » 28 » Показ козацького лицарства і любові до України в романі П. Куліша «Чорна рада»
11:10
Показ козацького лицарства і любові до України в романі П. Куліша «Чорна рада»

Роман Пантелеймона Куліша «Чорна рада» став визначною подією в історії української літератури. Він вказує стежку в світ козацтва, де поряд йдуть любов до Вітчизни, лицарська відвага і мужність. Автор поетизує цей світ, намагаючись і нам передати його духовну красу, безстрашність, його братерство і патріотизм. Козаки присвячують своє життя Україні заради її щастя, її кращої долі. Тому всі вірні сини своєї землі намагаються дістатися Січі і боротися за волю, за незалежність Батьківщини. Повелось це ще з років гетьманства Богдана Хмельницького. Тоді «піднявсь страшенний, невгасимий пожар із Запоріжжя - піднявсь на ляхів і на всіх недругів Отчиз-ни батько Хмельницький». Був він щирим «батьком» для козаків, і саме тоді «розлилась козацька слава по всій Україні».

Але і після його смерті вона не вмерла - залишились лицарі, які продовжували його справу. Іван Шрам, який хоч і надів попівську рясу, не втратив козацької відваги і будь-якої хвилини міг стати до бою, бо «гарячий був чоловік Шрам і не всидів би у своїй парафії, чуючи як іллється рідна йому кров…» Такими були і Яким Сомко, і Кирило Тур. Вчувається в їхніх діях відвага козацька, мужність та лицарство. Недарма каже Шрам: «Як вода в Чорному морі не переведеться, поки світ-сонця, так і в Січі до віку-вічного не переведуться лицарі». Будуть вони, як «орли», злітатися туди, щоб захищати рідну Україну, адже козак, що не любить Україну - не козак. І той не козак, хто може кинути свого товариша у біді. Козаки знають свою історію, поважають свої звичаї. Навіть у церкві було намальовано і Не-чая, і Морозенка, який «січе-рубає, топче конем ляхів з недоляшками».

Тому Запорозька Січ ніколи не забувалася, навіть тоді, коли не лишалося у козака сил боротися, коли приходила старість. Тоді гуляв старий козарлюга два тижні, щоб потім стати монахом. Пантелеймон Куліш поетизує звичаї козацькі, захоплюючись ними. І як можна не захоплюватися, коли вони підказують, як треба жити: допомагати один одному, особливо слабкішим; слухатися старших, бути єдиною сім’єю.  На Запорожжі воля,  на Запорожжі усі рівні: «нема там ні панів, ні.мужиків, ні багатих, ні вбогих». Звучать козацькі пісні, грають бандури, гуслі, танцюють гопака. Як билися запорозькі козаки, так і гуляли. Все це тому, що «Запорожжя іспо-кон-віку було серцем українським, що на Запорожжі воля ніколи не вмирала, давні звичаї ніколи не забувалися…»  Охоронцем цих звичаїв і козацького лицарства постає перед нами Пугач. Він мріє, що зберуться колись славні лицарі під знамена запорозькі, що прийде нарешті воля і затихнуть чвари. Буде тоді спокій і лад в козацькому домі, буде лад і на Україні, яку Пугач ніжно і щиро любить.

Запорозька Січ - славне місце, тому і народжуються такі герої тут, як Сомко, Шрам, Тур. Сомко - уболівальник за долю України. Він хоче об’єднати її, припинити усобиці, зробити рідну Україну вільною, незалежною ні від кого: «…нехай у мене всяке… стоїть за своє право; тоді буде на Вкраїні і правда, і сила». Сомко бачить себе гетьманом українським, але він хоче бути їм не заради власної слави, а заради слави рідної землі. В цьому образі нерозривно сплелися козацьке лицарство і любов до України. Яким Сомко не хоче ризикувати нічиїм життям, щоб урятувати власне. Тому й обурюється від допомоги Кирила Тура: «Чужою смертю не куплю собі волі». Гине Яким Сомко, гине і Шрам, який б’ється, незважаючи на літа:  «Як треба рятувати Україну, байдуже мені і літа, й рани». Ця людина жертвує всім заради своєї Батьківщини і йде в бій. Дійсно, не перевелися ще лицарі на Україні! Ще один тому приклад - Кирило Тур, непослідовна, гаряча людина. Але це справжній козак, справжній лицар і патріот. Він рятує Петра Шра-менка, коли той ледве не впав у провалля. Проте тут же з ним б’ється. Він намагається врятувати Сомка, «подарувавши» йому власне життя. Так, були лицарі на Україні, і хоч багато з них лишилося своєї голови, але залишилася їхня слава: «Буде їх слава славна поміж земляками, поміж літописами, поміж усіма розумними головами».

Історичне минуле України - це бої криваві та страшні, це гулянки між боями, такі ж великі, як і самі бої, тому що і билися, і гуляли запорозькі козаки, славні лицарі землі української із завзяттям. Тому так і возвеличує, так і поетизує їх видатний письменник Пантелеймон Куліш, даруючи нам своїм романом змогу побувати в тіх часах, коли ще існувала Запорозька Січ. Я гадаю, що його твір ще довгі роки хвилюватиме людей, бо воістину відчуваєш насолоду, читаючи його натхненні сторінки. Побачили, які на Україні були славні лицарі? А зараз давайте краще спочинемо і… зажуримося, а може й порадіємо - хто як хоче.

Категорія: Пантелеймон Олександр. Куліш | Переглядів: 1319 | Додав: CrAsH
Ласкаво просимо
Кращі шкільні твори з української, зарубіжної та російської літератури для 1 и 12 класів а також реферати, дипломи, курсові. Сайт допоможе кожному школяреві та студентові для написання творів, рефератів, дипломів, курсових робіт під час вивчення курсу літератури. А також є основні твори на вільні та морально-етичні теми з літератури.
Реклама
ТУТ МОЖЕ БУТИ ВАША РЕКЛАМА

Замовити рекламу

Пошук
Календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Стрічка новин

Блогун
"Блогун" - автоматичний сервіс з розміщення реклами в блогах, соціальних мережах і суспільствах, що дозволяє купувати рекламу масово, без переговорів з кожним блогером.


Copyright © 2009-2024

Хостинг від uCoz