Відмінник - шкільні твори з літератури

Міні-чат
Меню сайту
Українська література
Іван Антонович Кочерга
Іван К. Карпенко-Карий
Іван Петрович Котляревський
Іван С. Нечуй-Левицький
Іван Якович Франко
Володимир Миколайович Сосюра
Григорій Саввич Сковорода
Ліна Василівна Костенко
Леся Українка (Косач)
Марко Вовчок (Вілінська)
Микола Васильович Гоголь
Микола Гурович Куліш
Михайло Михайлов. Коцюбинський
Олександр Петрович Довженко
Олесь Терентійович Гончар
Ольга Юліанівна Кобилянська
Остап Вишня (Губенко)
Панас Мирний (Рудченко)
Пантелеймон Олександр. Куліш
Тарас Григорович Шевченко
Зарубіжна література
Стислі твори для молодших класів
Твір з літератури 4 клас
Твір з літератури 5 клас
Твір з літератури 6 клас
Твір з літератури 7 клас
Твір з літератури 8 клас
Твір з літератури 9 клас
Твір з літератури 10 клас
Твір з літератури 11 клас
Твір з літератури 12 клас
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Оголошення
Сайт www.tvoru.at.ua набирає в команду модераторів і журналістів. За детальною інформацією
ICQ: 462200536. Skype crash-taras.
Або написати в гостьовій книзі
Форма входу

Головна » 2009 » Жовтень » 9 » Таланти не вмирають, або Як написати твір за романом Ліни Костенко «Маруся Чурай»
16:18
Таланти не вмирають, або Як написати твір за романом Ліни Костенко «Маруся Чурай»

На світі існує багато талантів: влучно збрехати або красиво сказати, непомітно вкрасти або поділитися останнім. І тільки від нас з вами залежить, який «талант» ми оберемо. Проте є й інші, високі та надзвичайні таланти. Наприклад, талант складати вірші. Таким талантом досконало володіє Ліна Костенко. Що ж нам відомо з її біографії? Народилася вона у березні 1930 року на Київщині. Писати вірші почала рано - в ранньому віці. Писала так багато, що врешті-решт в шістнадцять їх надрукували. Навчалася в Київському педагогічному інституті - не сподобалося. Задушлива атмосфера повоєнного життя в столиці України кінця 40-х років виявилася нестерпною. І вирішила Ліна Костенко виїхати до Москви - на свіже повітря. Опинилася вона там уже в літературному інституті. У 1957 р. виходить її перша збірка «Проміння землі», у 1958 р. - «Вітрила», у 1961 - «Мандрівки серця». Але потім Ліна замовчала. Це не значить, що вона забула, як пишуться вірші. Просто доба кінця 60-х - початку 70-х років була позначена новою хвилею репресій серед митців, найбільше - серед письменників. Проте Ліну не кинули до табору, не вбили. Тільки її книжки не пускали до читача. Лише з кінця 70-х років вони побачили світ. А у 1979 році виходить її роман «Маруся Чурай», який нам і потрібен, щоб написати твір.

Цей роман у віршах не відразу дійшов до читача. Не тому, що він десь там «пропадав», а тому, що за цей твір Ліні Костенко ставили звинувачення навіть політичного характеру. Нам треба поговорити про зміст роману. Написаний він за фольклорними джерелами. Усім нам, напевно, хочеться, щоб і справді існувала така дівчина, як Маруся Чурай. Може, вона й існувала, але, на жаль, історичних документів про неї не збереглося. Навіщо ж документи, коли живе народна пам’ять, коли є фантазія? За даними фольклористів, Маруся народилася 1625 року в Полтаві в родині урядника Гордія Чурая. Батько ні з ким не знався, особливо з шляхтичами, бо був людиною гордою. А одного разу і зарубав одного з них. Тому змушений був тікати до Січі, де непогано бився. Проте колись-таки потрапив у полон до поляків і був убитий. А в цей час Маруся дуже бідно жила з матір’ю. їсти було нічого, але вона співала й складала пісні. Та ще й покохала на свою голову вродливого козака Григорія Бобренка. А він зрадив Марусі, бо ж була вона бідною, і одружився з дочкою багача Галею. Що ж було робити бідній Чураївні? Звичайно, те, що робили на Україні усі дівчата, - топитися. І тут їй не пощастило: врятував її уже немолодий козак Іван Іскра. Він дуже кохав Марусю, але не признавався, бо все думав, що вона сама здогадається. До того ж Маруся кохала Грицька. Одного разу Маруся пішла на вечорниці, та ще як заспівала, так Грицько й упав до її ніг. А Маруся йому відразу зіллячка. Він і випив. Ну, а потім слідство, суд - словом, засудили дівчину. Але ви забули про Івана Іскру. Він швиденько змотався до гетьмана і привіз помилування.

Маруся ж, за однією легендою, захворіла і померла, а за другою - пішла до Києва на прощу і там залишилася при якомусь монастирі. Так от, ця легенда дуже сподобалася Ліні Костенко, яка й написала роман за цим фольклорним сюжетом. Але нам не треба його весь розглядати, тільки те, що підходить до теми «Втілення в образі Марусі Чурай моральної краси й таланту українсь-. кого народу». Тобто розглянути образ Марусі Чурай з погляду на її талановитість та духовну красу, особливості національного характеру. У романі Маруся Чурай виступає як поетичний символ України і як вродлива дівчина - з її природними бажаннями кохання і сімейного щастя. її незрівнянний голос і пісні сприймає народ як свої власні, бо вони є виразниками почуттів і прагнень простих людей. Підкресліть, що талант Марусі дійсно народний. Козак Іван Іскра каже, що козацькі звитяги, муки і радощі «безсмертні будуть у її словах»: Вона ж була як голос України, що клекотів у наших хорогвах! А сам гетьман Богдан Хмельницький визначає її пісні як «перло многошнне, як дивен скарб серед земних марнот». У фінальній частині роману Ліна Костенко показує, як смертельно хвора дівчина почула свою пісню. її співали козаки, йдучи у бій за свободу Вітчизни. Дівчата учора співали пісню про кохання, якому немає кінця, А значить, талант не вмирає, він безсмертний, як і народ, який народжує таланти. Ось це не забудьте відзначити в своєму творі.

Яку ж вдачу мала Маруся? У житті вона скромна і довірлива, тому і про зраду Гриця дізнається чи не останньою. Не тому, що вона нерозумна чи занадто довірлива. Вона стояла над буденщиною і суєтою, розрахунком і корисливістю - такою її виховали батьки, справжні лицарі духу - козаки. Під час суду вона нічого не сказала на свій захист, навіть того, що Гриць сам випив настій зілля, який приготувала для себе. На страту йшла впевнено і викликала у багатьох присутніх повагу і захоплення за вірність у коханні, за мужність. А ж навіть кат не витримав, зачовгав, Заніс мішок, узявшись за краї, - чи щоб вона не бачила нічого, чи так нестерпно бачити їі! Найбільше картає Маруся себе за те, що своєчасно не розпізнала Гриця, що захопилась зовнішністю і неглибокими проявами його козацтва, що покохала лицеміра, зрадника. В образі Марусі Чурай втілено найкращі моральні риси українських дівчат. Це підкресліть у своєму творі. Маруся дбайлива, уважна, добра, її хвилює доля України, історична пам’ять народу:

Сади стоять, примерлі од пожежі. Людей немає. Коні не іржуть. Лиш на валах необгорілї вежі стирчать у небо. Попіл стережуть. В подружньому житті вона на перше місце ставить духовну єдність, вірність і рівність в усьому. Коли Гриць благав Марусю простити йому, вона не змогла цього зробити. Не тому, що була дочкою Гордія - тобто дуже гордою. А тому, що зганьблене кохання не може бути чистим. Крім того, Маруся не змогла б скласти щиру пісню, пісню від душі. Для неї дорогими і святими залишаються спогади про щасливі хвилини, вони живуть в її душі, світять їй у житті, живлять чистою живою водою її пісні.

Отже, в своєму творі треба розглянути образ Марусі Чурай як невід’ємну частину українського народу, його таланту та моральної краси. Знайдіть у романі цитати, які допоможуть вам це зробити. Наприклад, як дивується Богдан Хмельницький: Чи думав про Мару сини пісні… Чи що в Полтаві, там же, у Полтаві, Чурай Марусю, у такій неславі, Чурай Марусю, у такій ганьбі! - до зашморгу вестимуть у юрбі. Непогано було б розповісти про моральну красу Чураївни, зіставляючи її поведінку з вчинками Гриця. У висновку згадайте, що пісні Марусі Чурай живуть і зараз, і зараз хвилюють своєю мелодійністю, поетичністю та талановитістю, бо таланти не вмирають.

Категорія: Ліна Василівна Костенко | Переглядів: 2015 | Додав: CrAsH
Ласкаво просимо
Кращі шкільні твори з української, зарубіжної та російської літератури для 1 и 12 класів а також реферати, дипломи, курсові. Сайт допоможе кожному школяреві та студентові для написання творів, рефератів, дипломів, курсових робіт під час вивчення курсу літератури. А також є основні твори на вільні та морально-етичні теми з літератури.
Реклама
ТУТ МОЖЕ БУТИ ВАША РЕКЛАМА

Замовити рекламу

Пошук
Календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Стрічка новин

Блогун
"Блогун" - автоматичний сервіс з розміщення реклами в блогах, соціальних мережах і суспільствах, що дозволяє купувати рекламу масово, без переговорів з кожним блогером.


Copyright © 2009-2024

Хостинг від uCoz