Відмінник - шкільні твори з літератури

Міні-чат
Меню сайту
Українська література
Іван Антонович Кочерга
Іван К. Карпенко-Карий
Іван Петрович Котляревський
Іван С. Нечуй-Левицький
Іван Якович Франко
Володимир Миколайович Сосюра
Григорій Саввич Сковорода
Ліна Василівна Костенко
Леся Українка (Косач)
Марко Вовчок (Вілінська)
Микола Васильович Гоголь
Микола Гурович Куліш
Михайло Михайлов. Коцюбинський
Олександр Петрович Довженко
Олесь Терентійович Гончар
Ольга Юліанівна Кобилянська
Остап Вишня (Губенко)
Панас Мирний (Рудченко)
Пантелеймон Олександр. Куліш
Тарас Григорович Шевченко
Зарубіжна література
Стислі твори для молодших класів
Твір з літератури 4 клас
Твір з літератури 5 клас
Твір з літератури 6 клас
Твір з літератури 7 клас
Твір з літератури 8 клас
Твір з літератури 9 клас
Твір з літератури 10 клас
Твір з літератури 11 клас
Твір з літератури 12 клас
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Оголошення
Сайт www.tvoru.at.ua набирає в команду модераторів і журналістів. За детальною інформацією
ICQ: 462200536. Skype crash-taras.
Або написати в гостьовій книзі
Форма входу

Головна » 2009 » Листопад » 25 » Людина створена не для того, щоб терпіти поразки
18:04
Людина створена не для того, щоб терпіти поразки

Шкільний твір По повісті Э. Хемінгуея "Старий і море”. Хемінгуей є одним з популярних письменників XX століття. Ще при житті він став людиною-легендою. Письменник Хемінгуей був журналістом, військовий кореспондентом на п’ятьох війнах. Цікаво те, що Хемінгуея знали тих, хто ніколи не був знаком з його творчістю, у нашій країні в багатьох будинках можна було побачити фото бородатої людини з високим чолом і ясним поглядом: це був Ернест Хемінгуей у зеніті своєї слави. "Старий і море” - повість, за якої письменник одержав в 1953 році Нобелівську премію. Вона зробила в літературі переворот світового масштабу. Історія, на перший погляд, дуже проста - притча про рибалку Сантьяго. Але під  пером Хемінгуея  вона перетворилася в  теперішній  шедевр

 якому визначена довге життя. Головний герой повести - старий рибалка Сантьяго - бідний, самотня людина. Він жив у хатині, побудованої з пальмових листів, у ній стояли стіл, стілець і було земляне вогнище. Однак життя старого було не так вуж і вбогий. Йому послані сни, у яких він бачить свою батьківщину, її "золоті берега, високі білі гори”.

Доля Сантьяго тісно пов’язана з морем, що забезпечує йому скромне існування. Але море нічого не віддає даром. Щоб вижити, потрібно важко й багато працювати. Між морем і берегом рік за роком протікає життя старого. Багато випробувань випало на його частку, але серце Сантьяго завжди відкрито мешканцям моря - живі істоти, які, як і він, є часточкою величезного миру. Зрозуміло, що якби не жорстока боротьба за існування, не було б необхідності знищувати рибу, добуваючи  її для  їжі.

 

Але старий завжди думав про море, як про живу істоту, здатному як заспокоїтися, так і розхвилюватися. Чергове випробування вже приготувала рибалці рідна морська стихія. Сантьяго доводиться протягом тривалого часу боротися з величезною рибою, що потрапила до нього на гачок. Саме боротьба старого рибалки з величезною рибою і є, на мій погляд, головною ідеєю повести. Саме тоді ми побачили Сантьяго у всій величі його простої душі: "Людина створена не для того, щоб терпіти поразки. Людини можна знищити, але не перемогти його”. У дійсності така мужність не приносить людині щастя: акули з’їли рибу, а самотній подвиг залишив старому Сантьяго тільки почуття утоми, покалічені руки й глибокий сон до наступного дня, коли знову потрібно виходити в море на чергову риболовлю. Сантьяго не можна вважати індивідуалістом, що усамітнився у своїй мудрості й мужності. Під час риболовлі старий часто згадує свого маленького друга - Мандоліно, хлопчика, якого він навчив рибацькій справі, та й взагалі мав з ним багато загального. Старому хотілося, щоб поруч із ним завжди був Мандоліно, і коли утомлений рибалка спав після битви з морем,  хлопчик був поруч.

 

Присутність Мандоліно в житті старого якось скрашувало самітність. Однієї з головних проблем, що вирішує Ернест Хемінгуей, була проблема щастя в контексті пошуку сенсу життя. Сантьяго - песиміст, що не має ілюзій, і якби щастя продавали, може, він би його й купив, але за які гроші, якою сумою воно виміряється, у якій валюті? Можна зрозуміти, що така ж точка зору є присутнім і в Хемінгуея. Дійсно, письменник не зміг вивільнитися з павутини протиріч буття й покінчило життя самогубством. Чи можна вважати це програшем людини-легенди - Ернеста Хемінгуея? На мій погляд, письменник надійшов як індивідуаліст.

 

Нобелівська премія в області літератури присуджується тому, хто у своїй творчості домігся виняткового розуміння людства й миру. Хто знає, скільки нового ми ще відкриємо для себе, перечитуючи повість Ернеста Хемінгуея "Старий і море”.

Категорія: Твір з літератури 11 клас | Переглядів: 1848 | Додав: CrAsH
Ласкаво просимо
Кращі шкільні твори з української, зарубіжної та російської літератури для 1 и 12 класів а також реферати, дипломи, курсові. Сайт допоможе кожному школяреві та студентові для написання творів, рефератів, дипломів, курсових робіт під час вивчення курсу літератури. А також є основні твори на вільні та морально-етичні теми з літератури.
Реклама
ТУТ МОЖЕ БУТИ ВАША РЕКЛАМА

Замовити рекламу

Пошук
Календар
«  Листопад 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Стрічка новин

Блогун
"Блогун" - автоматичний сервіс з розміщення реклами в блогах, соціальних мережах і суспільствах, що дозволяє купувати рекламу масово, без переговорів з кожним блогером.


Copyright © 2009-2024

Хостинг від uCoz