Відмінник - шкільні твори з літератури

Міні-чат
Меню сайту
Українська література
Іван Антонович Кочерга
Іван К. Карпенко-Карий
Іван Петрович Котляревський
Іван С. Нечуй-Левицький
Іван Якович Франко
Володимир Миколайович Сосюра
Григорій Саввич Сковорода
Ліна Василівна Костенко
Леся Українка (Косач)
Марко Вовчок (Вілінська)
Микола Васильович Гоголь
Микола Гурович Куліш
Михайло Михайлов. Коцюбинський
Олександр Петрович Довженко
Олесь Терентійович Гончар
Ольга Юліанівна Кобилянська
Остап Вишня (Губенко)
Панас Мирний (Рудченко)
Пантелеймон Олександр. Куліш
Тарас Григорович Шевченко
Зарубіжна література
Стислі твори для молодших класів
Твір з літератури 4 клас
Твір з літератури 5 клас
Твір з літератури 6 клас
Твір з літератури 7 клас
Твір з літератури 8 клас
Твір з літератури 9 клас
Твір з літератури 10 клас
Твір з літератури 11 клас
Твір з літератури 12 клас
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Оголошення
Сайт www.tvoru.at.ua набирає в команду модераторів і журналістів. За детальною інформацією
ICQ: 462200536. Skype crash-taras.
Або написати в гостьовій книзі
Форма входу

Головна » 2009 » Грудень » 3 » Моє відкриття латиноамериканської літератури. Твір-мініатюра
21:57
Моє відкриття латиноамериканської літератури. Твір-мініатюра

Після декількох років вивчення класичної й сучасної літератури складається певний стереотип, що я можу назвати звичним очікуванням. Вся розмаїтість стилів, сюжетів, характерів укладається все-таки в певну схему, "культурний шар”, що при розмаїтості фарб складається з більш-менш однорідного матеріалу. І тільки двічі я зустрічалася з літературою, що ламала всі стереотипи, була новою. Це - японська поезія й латиноамериканська проза. Людина, вихована на канонах європейської культури, почуває себе як житель рівнин, що побачив гори, або як плавець, що пірнув у закритому басейні, а зринув у відкритому морі. Латиноамериканську прозу намагалися віднести до якогось стилю й методу, але, придумали для неї нова назва - магічний реалізм. Це не визначення, а спроба передати ту дивну й чарівну могутність, що перетворює літературу в заклинання, що викликає первісних парфумів і населяє ядушливих мегаполісів неймовірно живими істотами, буйними, непередбаченими й прекрасними, як природа.

 

Дві основні галузі магічного реалізму представлені Хорхе Луїсом Боргесом і Габріелем Гарсіа Маркесом. Боргес - унікальний "письменник для письменників”. Його оповідання й есе являють собою витончене, тонке, іноді іронічне, а іноді захоплене дослідження, переосмислення філософських літературних проблем. Боргес - творець літературознавчої міфології. Метафізичні, абстрактні до межі питання він занурює в детально відтворений у слові реальний, речовинний, навіть банальний мир. Героями Боргеса стають "Вавилонська бібліотека” - лабіринт, заставлений полками із книгами, що населяють читачі; "Алеф” - крапка миру, що вміщає увесь світ; "Дон Кіхот” - не лицар, не автор, а сам роман.

Гостра й глузлива думка препарує сотні літературних сюжетів, а доконаний літературний дарунок дозволяє Боргесу знову відтворити цілісність миру, зруйнованого аналізом. Боргес - неперевершений майстер позбавляти визначеності навіть строгі математичні закони. Щось підказало йому, що мир не так-те простий, і два камені не зобов’язані зберігати в сумовитій сталості свою парність (”Синій тигр”). Він ніколи не погоджувався з Ейнштейном, упевненим, що Бог не грає в кості, що мир пізнаваний і визначений. Боргес знає, що в кості грає весь Всесвіт, що двічі дві - це лиховісні математичні дії, що у результаті зможе дати чотири, а може - третій мир (”Тлін, Укбар,).

 

Боргес багато років був директором національної бібліотеки. Це природно - де жити йому, як не серед книг. І Боргес - єдиний у світі сліпий бібліотекар. Це символічно. Сліпота письменника сприймається не як недолік, а як божий дарунок. Вона дана йому, щоб розум, не обтяжений дріб’язковою суєтою, краще осягав мир і людину. Сліпий Боргес прекрасно розглянув зворотну сторону Місяця ще до перших польотів у космос і той дивовижний по силі вогонь, що нудиться в глибині самих лагідних і сонних очей.

Категорія: Твір з літератури 11 клас | Переглядів: 1342 | Додав: CrAsH
Ласкаво просимо
Кращі шкільні твори з української, зарубіжної та російської літератури для 1 и 12 класів а також реферати, дипломи, курсові. Сайт допоможе кожному школяреві та студентові для написання творів, рефератів, дипломів, курсових робіт під час вивчення курсу літератури. А також є основні твори на вільні та морально-етичні теми з літератури.
Реклама
ТУТ МОЖЕ БУТИ ВАША РЕКЛАМА

Замовити рекламу

Пошук
Календар
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Стрічка новин

Блогун
"Блогун" - автоматичний сервіс з розміщення реклами в блогах, соціальних мережах і суспільствах, що дозволяє купувати рекламу масово, без переговорів з кожним блогером.


Copyright © 2009-2024

Хостинг від uCoz