Відмінник - шкільні твори з літератури

Міні-чат
Меню сайту
Українська література
Іван Антонович Кочерга
Іван К. Карпенко-Карий
Іван Петрович Котляревський
Іван С. Нечуй-Левицький
Іван Якович Франко
Володимир Миколайович Сосюра
Григорій Саввич Сковорода
Ліна Василівна Костенко
Леся Українка (Косач)
Марко Вовчок (Вілінська)
Микола Васильович Гоголь
Микола Гурович Куліш
Михайло Михайлов. Коцюбинський
Олександр Петрович Довженко
Олесь Терентійович Гончар
Ольга Юліанівна Кобилянська
Остап Вишня (Губенко)
Панас Мирний (Рудченко)
Пантелеймон Олександр. Куліш
Тарас Григорович Шевченко
Зарубіжна література
Стислі твори для молодших класів
Твір з літератури 4 клас
Твір з літератури 5 клас
Твір з літератури 6 клас
Твір з літератури 7 клас
Твір з літератури 8 клас
Твір з літератури 9 клас
Твір з літератури 10 клас
Твір з літератури 11 клас
Твір з літератури 12 клас
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Оголошення
Сайт www.tvoru.at.ua набирає в команду модераторів і журналістів. За детальною інформацією
ICQ: 462200536. Skype crash-taras.
Або написати в гостьовій книзі
Форма входу

Головна » 2009 » Жовтень » 9 » Образи кріпаків у творах М. Вовчка і Т. Шевченка
16:20
Образи кріпаків у творах М. Вовчка і Т. Шевченка

Україна… Як багато почуттів вкладено в це слово! Яка вона іолична, неповторна у своїй мальовничій красі! Та краса і велич нашої землі переплетені із смутком трагічних сторінок її історії. Така доля цієї землі, що весь час її шматували на частини і не ииала вона спокою від лютих ворогів. Наш народ пройшов через жорстокі битви з татаро-менголами, криваві бої з шляхетською Польщею, зазнав свавілля російського царя. Україна гідно винесла всі випробування. А рутійною силою мужності й стійкості її синів була любов до рідної землі.

Яскравим прикладом нерозривної єдності батьківщини й генія є життєвий і творчий шлях славнозвісного Кобзаря. Незважаючи на тяжкі випробування, що випали на долю Т. Шевченка, незабутніми залишаються його слова:

  • Я так її, я так люблю
  • Мою Україну убогу,
  • Що прокляну святого Бога,

За неї душу погублю. Болем за свою понівечену землю напоєний кожний рядок його пристрасних поезій. У тяжких злиднях кріпацького життя минуло дитинство Тараса. З дитинства відчув він усю тяжкість становища закріпаченого селянства. Тому у ліриці Т. Г. Шевченка часто звучать мотиви самотності і сирітства, туги і страждання, викликані сумними згадками про поневіряння покріпаченого народу. Любов до рідного краю викликала у поета сум з приводу того, що батьківщина

  • Обідрана, сиротою
  • Понад Дніпром плаче;
  • Тяжко-важко сиротині;
  • І ніхто не бачить.

 

Страждання українського народу у ярмі кріпацтва показує наш поет у віршах «Мені тринадцятий минало». «Тяжко-важко в світі жити», «Якби ви знали, паничі», «Сон», «Катерина» та інших. Постає в образах бідних кріпаків, з яких «латану свитину знімають, - бо нічим обуть княжат недорослих», «розпинають за подушне», в образі «опухлої дитини», що мре під тином, А мати в цей час працює на панському полі. Постає в образі по критки Катерини, яка не змогла вижити в світі насильства, дв| «того в’яжуть, того ріжуть, той сам себе губить». Але Шевченко; не тільки тужить над нещасною долею України та її синів, у своїх творах він закликає народ здобувати волю, зазирає у майбутнє, накреслює образи нового життя.

 

Справу свого творчого наставника Т. Г. Шевченка продовжила видатна українська письменниця Марко Вовчок, яка почала писати твори в середині 50-х років XIX століття. Вона створила реалістичні оповідання і повісті, правдиво зображуючи дійсність, змальовуючи реалістичні образи кріпацького життя. Великою подією в літературному житті стало видання першої та другої книг «Народних оповідань», де письменниця змальовує народне життя, кріпацьку долю селян, їх пекучі болі і бажання визволитися від кріпосників. Марко Вовчок показала глибокі страждання кріпаків, розкрила жагучі прагнення народу до волі у своїх оповіданнях «Козачка», «Горпина», «Одар-ка», «Сестра», які увійшли до першої збірки «Народних оповідань». Центральною постаттю цих оповідань є жінка, яку гнітить тягар кріпацтва. Це і козачка Олеся, і Горпина, і Одарка, і Настя з оповідання «Ледащиця». Змалюванню підневільного життя селян та їхньої боротьби проти кріпосників присвятила письменниця свою повість «Інститутка». В цьому творі Марко Вовчок не тільки розкриває характери кріпаків, зображує їх тяжке становище, а й показує перші прояви непокірності кріпаків, їх небажання миритися зі своїм підневільним становищем, прагнення здобути волю. Про це свідчать слова Прокопа, який каже про свою вдачу: «Я так: або врятуйся, або пропади». Назар, чоловік Катрі, заспокоюючи Устину, каже:  «…чого плачеш. Гірше не буде. От чи буде краще - не знаю», - розуміючи, що гірше під’яремного, кріпацького життя нічого не може бути.

Категорія: Марко Вовчок (Вілінська) | Переглядів: 1219 | Додав: CrAsH
Ласкаво просимо
Кращі шкільні твори з української, зарубіжної та російської літератури для 1 и 12 класів а також реферати, дипломи, курсові. Сайт допоможе кожному школяреві та студентові для написання творів, рефератів, дипломів, курсових робіт під час вивчення курсу літератури. А також є основні твори на вільні та морально-етичні теми з літератури.
Реклама
ТУТ МОЖЕ БУТИ ВАША РЕКЛАМА

Замовити рекламу

Пошук
Календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Стрічка новин

Блогун
"Блогун" - автоматичний сервіс з розміщення реклами в блогах, соціальних мережах і суспільствах, що дозволяє купувати рекламу масово, без переговорів з кожним блогером.


Copyright © 2009-2024

Хостинг від uCoz