Відмінник - шкільні твори з літератури

Міні-чат
Меню сайту
Українська література
Іван Антонович Кочерга
Іван К. Карпенко-Карий
Іван Петрович Котляревський
Іван С. Нечуй-Левицький
Іван Якович Франко
Володимир Миколайович Сосюра
Григорій Саввич Сковорода
Ліна Василівна Костенко
Леся Українка (Косач)
Марко Вовчок (Вілінська)
Микола Васильович Гоголь
Микола Гурович Куліш
Михайло Михайлов. Коцюбинський
Олександр Петрович Довженко
Олесь Терентійович Гончар
Ольга Юліанівна Кобилянська
Остап Вишня (Губенко)
Панас Мирний (Рудченко)
Пантелеймон Олександр. Куліш
Тарас Григорович Шевченко
Зарубіжна література
Стислі твори для молодших класів
Твір з літератури 4 клас
Твір з літератури 5 клас
Твір з літератури 6 клас
Твір з літератури 7 клас
Твір з літератури 8 клас
Твір з літератури 9 клас
Твір з літератури 10 клас
Твір з літератури 11 клас
Твір з літератури 12 клас
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Оголошення
Сайт www.tvoru.at.ua набирає в команду модераторів і журналістів. За детальною інформацією
ICQ: 462200536. Skype crash-taras.
Або написати в гостьовій книзі
Форма входу

Головна » 2009 » Жовтень » 8 » Почнемо писати твір: Чим смішний, чим страшний Пузир?
21:23
Почнемо писати твір: Чим смішний, чим страшний Пузир?

Людину завжди приваблювали гроші, бо давали владу. Саме тому вона тяглася до них, іноді забуваючи про честь, совість. Але бувало й так, що вона зовсім перетворювалася на глитая. Саме таким постає переді мною Терентій Гаврилович Пузир, людина смішна і одночасно страшна. Образ Пузиря розкривається в розмовах із багатьма людьми. То ми бачимо, як хазяїн розмовляє з робітниками, то із Золотницьким - інтелігентом-поміщиком, то з дочкою, то з Феногеном. І з усіх епізодів постає перед нами людина, що за «сорок літ» розгубила свої людські почуття; замість цього з’явилися нікчемність, безглуздя, жадоба, гонитва за наживою. Пузир став «Крезом», як з іронією називає його Золотницький. Та він і дійсно став таким: зовсім не замислюється над життям бідних - йому треба від них тільки брати, брати… «Робочого чоловіка не можна… нагодувать іншим, білішим хлібом: він буде раз у раз голодний…»; «нам нужен дешевий робітник - без дешевого робітника хозяйство вести годі…» Стає страшно від цих слів. Як може бути людина такою черствою? Та ще й сам був «мужвою репаною», а тут носа підняв і згори не хоче подивитися навкруги.

Страшний цей образ, але водночас і смішний. Згадаємо, наприклад, що він каже Маюфесу замість того, щоб його пригостити: «Всякий чорт сюди прийде голодний, а ти його годуй! Нема, щоб з собою привіз солонини там чи що». За думкою Пузиря виходить, що люди повинні їздити зі своїм харчем та ще й пригощати хазяїна! Стає смішно від його логіки. Комедія «Хазяїн» І. Карпенка-Карого була одним з наивидатніших явищ в українській драматургії другої половини XIX століття. Глибокий знавець життя українського села і, зокрема побуту його глитайської верхівки, автор зумів показати суперечності суспільного життя. Драматург дуже своєчасно і дошкульно висміяв глитайські ідеали, показав нікчемність і моральне убозтво тих «чумазих», що зустрічали новий двадцятий вік з надією бути господарями життя. Іван Карпенко-Карий зобразив дуже типове явище того часу, коли «мужва репана» вибиралась на поверхню капіталістичного розвитку, що супроводжувалося жорстокою експлуатацією трудящих мас.

Хто такий Пузир? Це великий капіталіст-землевласник. Збагачення, гонитва за наживою - ось його головна мета. Вже скупив у навколишніх поміщиків тисячі десятин землі, веде господарство в кількох економіях, випасає на своїх степах отари овець («у мене своїх овець сорок тисяч»), тримає штат прикажчиків, управителів, навіть фахівця з вівчарства - іноземця. І все йому мало. Обирають Пузиря у земську управу: «Торік вибрали. Тільки я ще ні разу не був». Але орден бажається одержати. Тому і дає Пузир гроші на притулок для бідних, за що й одержує орден Станіслава. Аякже, «не дурно пожертвував на приют». Цей «хазяїн» все ще не звикся зі своїм становищем мільйонера і тому додержується примітивних форм експлуатації, годує робітників таким хлібом, що і в горло не лізе, бо «поки свіжий, то такий глевкий, що тільки коники ліпить», а коли зачерствіє, «тоді такий твердий, як цегла - і собака не вкусить». Володар трьох економій і величезних отар овець торгується за кожну копійку. «Все скупив?» - питає Пузиря зі сміхом Золотницький. «Ні, ще не все», - дуже серйозно відповідає цей «хазяїн».

Таким людям і культура ні до чого: не знають ні письменників, ні поетів, не розуміють серйозної музики. Ще є в них своя філософія: «Чудні люди! Голодних годуй, хворих лічи, школи заводь, памятники якісь став!..» Вони не розуміють: навіщо? Та й Котляревський Пузиреві «без надобності», бо не приносить він грошей, не сприяє збагаченню або отриманню нового ордену. А ось закон можна обійти, а потім галасувати, що «граби-тель» Петька Михайлов «тягне за собою в тюрму». А яку вже смерть знаходить собі Пузир! Погнавшись за гусьмя, що скубли одну-єдину копу пшениці (з 22 тисяч), він упав і відбив собі нирки. Смерть вже чекає за плечима, а Пузир поривається їхати скуповувати за безцінь овець у голодних селян. Як каже лікар: «Воюющий мечем, од меча гибнєт. Хо-зяйство його меч, від нього й смерть». Але продовжують жити поки що маленькі «хазяїни»: Феноген і Ліхтаренко. Обидва - найближчі помічники Пузиря і пройшли його добру школу. Як і він, вони безчесні і несправедливі, бездушні й жорстокі. Обдурювати, шахраювати, збагачуватися - такий смисл життя Фе-ногена. Та й Ліхтаренко давно зрозумів суть суспільства, в якому жив: <не візьмеш ти, то візьмуть з тебе!» Він почуває себе втвнено і не криється зі своїми намірами. У боротьбі за збагачення Ліхтаренко нещадний, жорстокий і безжалісний, «адже його хазяїни викохали!»

Про типовість таких людей, як Ліхтаренко і Феноген, обставини, у яких формувалися їхні характери, драматург влучно сказав устами самого Ліхтаренка: «Підходящий грунт - от і родять такі люде, як ми з вами». На відміну від Пузиря та його помічників, Золот-ницького, Калиновича і Соню автор наділив рисами культурності, гуманності. Так, вустами Золотницького Карпенко-Карий заявляє, що при таких хазяїнах, як Пузир, «засохне наука, поезія і благо народа!!!» Золотницький шукає нових форм господарювання: разом з кількома компаньйонами поміщик будує цукровий завод, але тверде не знає, що вийде із задуманої справи. Що ж до Соні, то життя вона знає погано, жорстока правда про становище людей у батькових економіях була для неї несподіваним відкриттям. Письменник однак показує, що добрі наміри ліберальної інтелігенції не могли здійснитися в тодішньому суспільстві, бо наштовхувалися на повне небажання капіталістів виконувати їх. Але все ж таки Ка-линович вірить в історичне покликання культурної інтелігенції, у необхідність поширювати освіту серед народу, внаслідок чого «скоріше виросте серед людей найбільша сума справедливості».

А народ теж не мовчить. Ми бачимо протест робітників проти вкрай поганого харчування. І все більше і більше людей підіймають свій голос. Для придушення бунту робітників Пузир навіть звертається за допомогою до влади. В комедії І. Карпенко-Карого «Хазяїн» можна побачити всі ті явища, які підняли «мужву репану» до рівня «хазяїна», залишивши при цьому цих людей бездушними і нікчемними. Я гадаю, що її сатиричний пафос спрямований на боротьбу проти потворних моральних устоїв в ім’я перемоги світлих ідеалів людства. Тому, на мій погляд, ця комедія назавжди залишиться в нашій літературній скарбниці як видатне досягнення української драматургії XIX століття. Ось ми з вами і дізналися, хто такий Пузир. Посміялися. Але ж відомо, що від смішного до сумного один крок.

Категорія: Іван К. Карпенко-Карий | Переглядів: 1060 | Додав: CrAsH
Ласкаво просимо
Кращі шкільні твори з української, зарубіжної та російської літератури для 1 и 12 класів а також реферати, дипломи, курсові. Сайт допоможе кожному школяреві та студентові для написання творів, рефератів, дипломів, курсових робіт під час вивчення курсу літератури. А також є основні твори на вільні та морально-етичні теми з літератури.
Реклама
ТУТ МОЖЕ БУТИ ВАША РЕКЛАМА

Замовити рекламу

Пошук
Календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Стрічка новин

Блогун
"Блогун" - автоматичний сервіс з розміщення реклами в блогах, соціальних мережах і суспільствах, що дозволяє купувати рекламу масово, без переговорів з кожним блогером.


Copyright © 2009-2024

Хостинг від uCoz